OPINIE: Duurzaamheid in bedrijfsvastgoed:  noodzaak voor verhuurders en verkopers

4 juni 2024

De vraag naar duurzaam bedrijfsvastgoed is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt niet alleen door de groeiende maatschappelijke bewustwording rond milieuvraagstukken, maar ook door strikte regelgeving en toenemende eisen van huurders en kopers. Als verhuurder of verkoper van bedrijfsvastgoed kunt u simpelweg niet meer om de normen voor Environmental, Social, and Governance (ESG) heen. Het voldoen aan deze normen is essentieel om aantrekkelijk te blijven voor de markt en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Groendaken en energiebesparende maatregelen

Een van de meest zichtbare manieren waarop verhuurders en verkopers kunnen voldoen aan ESG-normen is door het installeren van groendaken. Groendaken bieden talloze voordelen, zoals het verminderen van de stedelijke hitte-eilanden, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het bevorderen van biodiversiteit. Bovendien dragen groendaken bij aan de isolatie van gebouwen, waardoor de energiekosten dalen.

Warmtepompen in plaats van traditionele energiebronnen

Traditionele energiebronnen zoals gas worden steeds vaker vervangen door duurzamere alternatieven. Warmtepompen zijn hierbij een populaire keuze. Ze gebruiken omgevingsenergie om gebouwen te verwarmen en te koelen, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook kan leiden tot lagere energierekeningen. Het implementeren van warmtepompen in commercieel vastgoed toont aan dat u investeert in de toekomst en in lijn bent met moderne duurzaamheidsnormen.

Regenwateropvangsystemen

Waterbeheer is een cruciaal aspect van duurzaam vastgoedbeheer. Door regenwateropvangsystemen te installeren, kunt u regenwater hergebruiken voor niet-drinkbare toepassingen zoals toiletten en irrigatie. Dit vermindert de vraag naar drinkwater en helpt bij het beheersen van wateroverlast tijdens hevige regenval. Regenwateropvang draagt bij aan de duurzaamheid van het pand en kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Het Belang van ESG-normen

Het voldoen aan ESG-normen is niet langer een optionele verbetering, maar een noodzakelijke standaard in de vastgoedsector. Huurders en kopers zoeken actief naar panden die aan deze normen voldoen, omdat zij zich steeds meer bewust zijn van hun eigen milieuvriendelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een pand dat duurzaam is, kan bovendien een hogere waarde hebben en sneller verhuurd of verkocht worden.

Als verhuurder of verkoper van bedrijfsvastgoed moet u proactief inspelen op de toenemende eisen voor duurzaamheid. Door het implementeren van maatregelen zoals groendaken, warmtepompen en regenwateropvangsystemen, voldoet u niet alleen aan de ESG-normen, maar draagt u ook bij aan een groenere toekomst. Het is een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt in zowel economische als ecologische zin.

Opinie door Philippe Geudens – philippe@oreon-properties.be

Delen