Kan je een vergeten huurindexering met terugwerkende kracht vorderen?

29 maart 2023

Door Evi Casteleyn 29/03/2023

Stel: een huurovereenkomst verjaarde op 1 september 2022. De huurprijs kon op dat moment dus geïndexeerd worden maar werd door de eigenaar vergeten. In januari 2023 wordt de eigenaar er zich bewust van en wil hij de indexering uit het verleden nog terugvorderen van de huurder. Kan dat zomaar?

Het antwoord is ja, maar wel met grenzen.

Welke stappen moet je als verhuurder ondernemen?

  • Schriftelijk verzoek richting huurder

Wil je als verhuurder de huurprijs indexeren, dan moet je hiervoor eerst een schriftelijk verzoek richten aan de huurder. Een indexering kan dus nooit automatisch plaatsvinden.

  • 3 maand terug in de tijd

Van zodra je dit verzoek aan de huurder hebt gericht, kan je vervolgens drie maanden teruggaan in de tijd om de indexering die je in het verleden vergat te vragen, toch nog (een deel) te recupereren.

  • Gunstige EPC

Let wel op, de regel dat je drie maanden kan teruggaan in de tijd houdt sinds kort een belangrijke beperking in. Indien je als verhuurder niet over een gunstig EPC beschikt, dan zal je geen drie maanden kunnen terugkeren in de tijd. Dit kan zelfs niet indien je nadien wel een EPC met bijvoorbeeld een label A of B zou kunnen voorleggen. 

Bron: CIB (6/03/2023)

Delen

Hulp nodig bij de overdracht van uw eigendom?