De grote terugkeer naar kantoor? Waarom u het best nu zoekt naar een nieuwe kantoorruimte

31 mei 2022

Door Anne Meulemans (31/05/2022)

De coronacrisis heeft de manier van werken drastisch veranderd. Meer mensen blijven thuis werken, dit voornamelijk deeltijds. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien Europeanen voortaan een flexibel werkregime willen, maar slechts 21% hiervan vindt dat hun werkgever goed voorbereid is op dit flexibele regime. 

Wat voor plek moet een kantoor zijn als werknemers er slechts één of twee keer per week komen? Volgens Bart Everink, directeur van Brandfirm, is naar kantoor komen meer dan voorheen een sociale aangelegenheid. Daarnaast blijft het kantoor voor veel bedrijven de plek waar ze klanten ontvangen. 

De evolutie naar hybride werken heeft de voorkeuren van werknemers veranderd. Bedrijven die hun werknemers terug naar kantoor willen lokken, zullen moeten zorgen voor een kantoor met aantrekkelijke voorzieningen, zoals gratis maaltijden en comfortabele ruimtes om te ontspannen en te sporten. 

Vele bedrijven staan momenteel voor het vraagstuk hoeveel kantoorruimte ze nodig hebben nu blijkt dat het overgrote deel van hun werknemers een hybride werkvorm verkiezen. Hoewel de kantoormarkt post-corona opnieuw competitiever wordt, willen bedrijven geen tijd, moeite en middelen verspillen aan het doorvoeren van grote veranderingen, zonder meer zekerheid te hebben over of en wanneer hun werknemers fulltime naar kantoor zullen terugkeren. Bedrijven moeten vooral snel handelen als ze willen inkrimpen. Dit omdat de meeste bedrijven dat uiteindelijk zullen doen.  

Misschien is het nu wel de geschikte moment om te zoeken naar een nieuwe kantoorruimte, aangezien verhuurders bereid zijn goede deals te sluiten nu de markt zich langzaam herstelt. 

Hoewel de kantoormarkt post-corona opnieuw competitiever wordt, willen bedrijven geen tijd, moeite en middelen verspillen aan het doorvoeren van grote veranderingen, zonder meer zekerheid te hebben over of en wanneer hun werknemers fulltime naar kantoor zullen terugkeren 

Maar voordat je naar een nieuwe locatie verhuist, is het altijd de moeite waard om samen met de huidige verhuurder te onderhandelen, over huur, over nieuwe huurvoorwaarden, over eventuele renovaties of over het herlokaliseren van je bedrijf binnen het huidige gebouw naar een ruimte die wel voldoet aan uw nieuwe wensen. 

Bij nieuwe huurovereenkomsten lijken verhuurders meer volgzaam in het onderhandelen over kleinere huurwaarborgen, over gratis huurperiodes en ook hier kan men onderhandelen over renovaties indien een ruimte niet instapklaar is.  

Volgens Whelan (2022) hebben bedrijven nog zes tot achttien maanden om een deal te sluiten voordat de kantoormarkt opnieuw krapper wordt. Als u op zoek bent naar een nieuw kantoor, is dit dus misschien wel de beste tijd om de sprong te wagen.

Bronnen: AD (2022)HRmagazine (2022)INC. (2022)

Delen

Op zoek naar een kantoorruimte dat bij u past?

Hulp nodig bij het negotiëren van een huurcontract?